Διαφορά Ψυχολόγου-Ψυχιάτρου. Νευρολόγου-Ψυχίατρου.

Είναι αρκετά σύνηθες να ανακύπτουν ερωτήσεις σχετικά με τις διαφορές Ψυχολόγου- Ψυχίατρου, όπως επίσης μεταξύ Νευρολόγου-Ψυχίατρου:

Ο Ψυχολόγος είναι απόφοιτος σχολής Ψυχολογίας, της επιστήμης που μελετά τα φυσιολογικά ψυχικά φαινόμενα του ανθρώπου, και πιθανώς να έχει περαιτέρω κλινική ή ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση.

Ο Ψυχίατρος είναι γιατρός ο οποίος, πέραν του βασικού πτυχίου της Ιατρικής, έχει κάνει την ειδικότητα της Ψυχιατρικής (5ετής ειδίκευση που περιλαμβάνει Παθολογία, Νευρολογία, Ψυχιατρική). Η Ψυχιατρική εξέταση έχει σκοπό:

– να ανιχνεύσει συμπτώματα και νόσους ψυχικής υγείας

-να διερευνήσει το οργανικό υπόβαθρο των σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων (γράφοντας και αξιολογώντας ιατρικές απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις)

– να επιληφθεί με την κατάλληλη αγωγή (εφόσον χρειάζεται ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση).

Ένα εύληπτο παράδειγμα αφορά τα αγχώδη συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές του θυρεοειδή ή τις διαταραχές μνήμης που μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών.

*Κοντολογίς οι διαγνώσεις των ψυχικών ασθενειών και συνδρόμων, οι κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις και η φαρμακευτική παρακολούθηση γίνονται από Ψυχίατρο.

Ο Ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει μέσω συμβουλευτικής ή κάποιου είδους ψυχοθεραπείας στην οποία έχει εκπαιδευθεί. Ο ψυχολόγος επίσης, πέραν από την κλινική του εμπειρία, μπορεί να κάνει χρήση αξιόπιστων ψυχομετρικών εργαλείων (τεστ προσωπικότητας, κλίμακες μέτρησης άγχους/κατάθλιψης κ.α.) που βοηθούν και διαλευκάνουν τη διάγνωση και την περαιτέρω αντιμετώπιση ενός περιστατικού. Δεν δίνει ιατρική διάγνωση/γνωμάτευση και δεν συστήνει φαρμακευτική αγωγή.

Ο Ψυχίατρος πιθανώς και αυτός να έχει εκπαιδευθεί σε κάποιο μοντέλο ψυχοθεραπείας κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής του ή σε προσωπική του εκπαίδευση, ούτως ώστε να αναλαμβάνει την ψυχοθεραπευτική φροντίδα των περιστατικών του.

Στην καθ’ημέραν πράξη υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο ειδικοτήτων: ψυχολόγοι παραπέμπουν περιστατικά στον ψυχίατρο για εκτίμηση/πιθανή αγωγή και ψυχίατροι παραπέμπουν σε ψυχολόγο για ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική. Αρκετές φορές ενδεχομενώς να χρειαστεί παράλληλη παρακολούθηση ενός περιστατικού και από τις δύο πλευρές, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για την ολοκληρωμένη φροντίδα του.

Νευρολόγος-Ψυχίατρος

Η Νευρολογία-Ψυχιατρική αποτελούσε ενιαία ειδικότητα μέχρι τη δεκαετία του ’80 στην Ελλάδα. Έκτοτε έχουν διαχωριστεί και αποτελούν όμορες ειδικότητες με τη Νευρολογία να ασχολείται με παθήσεις του Νευρικού Συστήματος όπως Αγγειακά Εγκεφαλικά, νόσος Πάρκινσον, Πολλαπλή Σκλήρυνση, Ημικρανίες, Νευροπάθειες, Μυοπάθειες κ.ά.

Η Ψυχιατρική ασχολείται με συμπτώματα και σύνδρομα που απορρέουν από δυσλειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και έχουν αντίκτυπο στις νοητικές λειτουργίες και τα παράγωγα φαινόμενα τους (τη λεγόμενη ψυχική σφαίρα). Το πεδίο της Ψυχιατρικής περιλαμβάνει είτε απλά συμπτώματα (π.χ. αγχώδη συμπτώματα, διαταραχές ύπνου, σεξουαλικές διαταραχές) είτε σύνδρομα που χρήζουν χρόνιας παρακολούθησης (ψυχώσεις, συναισθηματικές διαταραχές,διπολική διαταραχή κ.ό.κ. ). Επιπλέον οι ψυχίατροι μπορούν να αναλάβουν την παρακολούθηση των συμπεριφορικών και ψυχωσικών συμπτωμάτων ασθενών με ανοϊκά σύνδρομα.