Πότε χρειάζεται να πάρω φάρμακα, έχουν παρενέργειες;

Διάφοροι μύθοι κυκλοφορούν σε σχέση με τα φάρμακα του πεδίου της Ψυχιατρικής, οι περισσότεροι οφείλονται σε αρνητικές κοινωνικές αντιλήψεις (ταμπού) και επηρεάζουν αρνητικά την απαρχή και εξέλιξη μιας θεραπείας.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις κατά περίσταση που η φαρμακευτική αγωγή είναι ωφέλιμη σε κάποιον. Έπειτα από μία σωστή ψυχιατρική εκτίμηση η αγωγή συστήνεται μόνο εφόσον υπάρχει απόλυτη ένδειξη και αφού εξηγηθούν οι εναλλακτικές λύσεις στον εξεταζόμενο. Η έναρξη μιας αγωγής ή μία αύξηση της δοσολογίας είναι θέμα που χρειάζεται τη δέουσα προσέγγιση και σοβαρότητα.

Το θεραπευτικό πλάνο αποφασίζεται από κοινού με τον εξεταζόμενο, η αγωγή χορηγείται για συγκεκριμένη πάθηση/συμπτώματα και δίνεται αποκλειστικά η επιστημονικά τεκμηριωμένη αγωγή (που είναι ωφέλιμη στην καθημερινή κλινική πράξη και έχει αποδειχθεί επιστημονικά και στατιστικά) και σε ασφαλή δόση.

Όλα τα φάρμακα εν δυνάμει έχουν παρενέργειες , ακόμα και η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη (depon) που πωλείται στα περίπτερα. Η τέχνη του καλού ψυχιάτρου είναι να χρησιμοποιήσει δυνητικές παρενέργειες προς όφελος του ασθενούς πχ αν ένα φάρμακο είναι πιθανό να φέρει υπνηλία χορηγείται σε ασθενείς με αϋπνία, αν ένα φάρμακο προκαλεί μείωση βάρους σε κάποιον που θα επωφελούνταν από αυτό κ.ό.κ.

Για οποιαδήποτε απορία μιλήστε με τον ιατρό σας. Ακόμα και αν δεν είστε έτοιμοι να λάβετε αγωγή θα το εκτιμήσει που το συζητάτε ειλικρινά κι ελεύθερα και είναι μία ευκαιρία να διαλευκάνετε τυχόν «μύθους» που κυκλοφορούν.