Πότε χρειάζεται να επισκεφτώ κάποιον ψυχίατρο;

Τα ψυχικά νοσήματα εισβάλλουν σταδιακά στη ζωή μας και συνοδεύονται από αλλαγές σε σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές (νεύρα, στροφή σε ουσίες, αποφυγές καταστάσεων) και πιθανώς σωματικά συμπτώματα (αϋπνία,άγχος,κρίσεις πανικού,διαταραχές όρεξης) που υποβαθμίζουν τις σχέσεις, την εργασία, το αίσθημα ευεξίας, την όλη λειτουργικότητα ενός ανθρώπου.

Μπορεί να συγκρίνει κανείς τις αλλαγές αυτές με τα σημάδια του χρόνου. Όλοι βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε μέρα και δεν καταλαβαίνουμε τη διαφορά από χθες, αλλά αν δει κανείς μια περσινή ή πιο παλιά φωτογραφία;

Με τέτοιο ύπουλο τρόπο εισβάλλουν και οι ψυχικές νόσοι και ο κανόνας είναι ότι κάποιος δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα ή αρκετά συχνά θεωρείται κομμάτι της ταυτότητας του πχ «ήμουν πάντα αγχώδης, απλά τώρα τελευταία δεν κοιμάμαι» ή «ήμουν πάντα ντροπαλός, απέφευγα τον κόσμο, με τις κρίσεις πανικού έχω κλειστεί σπίτι τα τελευταία χρόνια».

Αυτοί που κινητοποιούνται και παροτρύνουν κάποιον να ζητήσει βοήθεια είναι συνήθως άτομα του στενού τους περιβάλλοντος (γονείς, σύζυγος, σύντροφος) ή του ευρύτερου περιβάλλοντος που βλέπουν τις παραπάνω αλλαγές(φίλοι, δάσκαλος, εργοδότης, συνεργάτης).

Αν θεωρείτε ότι έχετε δυσκολίες στα συναισθήματα, στις σχέσεις, στην καθημερινότητα σας (οικογενειακή ή επαγγελματική) ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν καλό θα ήταν να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Τα νοσήματα ψυχικής υγείας αφορούν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα(εγκέφαλος), το οποίο σαν όργανο έχει κι αυτό τις παθήσεις του. Όπως κάποιος που έχει πρησμένο πόδι πάει στον αντίστοιχο ιατρό (ορθοπεδικό) για διάγνωση (μετά από κλινική εξέταση και ακτινογραφίες/μαγνητική) , έτσι και για τα νοσήματα ψυχικής υγείας ενδείκνυται πρωταρχικά μια καλή ψυχιατρική εκτίμηση.